Tuesday, 9 August 2011

Tips berguna elak JERAWAT.

Sapa suka jerawat atas muka?. .
- TIPS BERGUNA -



1. Pastikan cadar katil anda bersih.


Semua orang mesty akan tidur rite? so.. pade sesape yang mempunyai kulit sensitif, pastikan cadar katil anda sentiasa bersih. sebab mase kite tidur, kite xtau macam mane keadaan muke kite. bakteria yang ada pada cadar akan mudah berpindah ke muka anda. so, rajin2 la ganti cadar ye.
 
2. Cuci muka 2 kali sehari
Ingat.. bukan bermakne kerap kali cuci muka. muka korang akan bersih. salah tu. makin kerap korang cuci muka guna permbersih muka, kelembapan semulajadi kat muka korang akan hilang. so, pastikan korang cuci muka 2 kali sehari je. ok?
 
3. Banyak minum air masak.
Kulit muka yang berminyak akan mengalakkan lagi pertumbuhan jerawat. untuk balance kulit korang, banyakkan minum air masak. selain melembapkan kulit, ia juga bagus untuk sistem perkumuhan.
 
4. Jangan amalkan sentuh muka dengan tangan.
kalau korang terasa macam nak sentuh kulit muka korang, pastikan tangan korang dalam keadaan bersih. cuci tangan dulu, baru leh belai kulit muka korang. cara lain, korang boleh gunakan tisu yang bersih. kehadiran bakteria yang banyak kat tangan tu akan memburukkan lagi keadaan kulit muka korang. jadi, berhati-hati ye.
 
5. Pakai rangkaian pembersih yang sesuai dengan kulit muka.

kalau korang baru nak cuba 1 jenama pencuci muka, pastikan korang beli trial pack dulu. jangan beli disebabkan jenama atau sebab ramai orang guna. kulit muka setiap orang berbeza-beza. jadi, kalau rase pembersih muka yang korang gune sekarang nie da ok.. jangan la gatal2 nak tukar ye. nanti tah ape jadik pulak kalau korang tukar. 

selamat mencuba!. 

2 comments:

  1. ahha..gud tips..thanx ye :)

    http://nadhiravioletgrey.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...